Rôzne

Ricín: liečivé vlastnosti, spôsob použitia a výhody

Ricín: liečivé vlastnosti, spôsob použitia a výhody


KASTOR

Ricinus communis

(rodina

Euphorbiaceae

)

VŠEOBECNÉ CHARAKTERISTIKY

Ricínový olej, ktorého vedecký názov je Ricinus communis L., patrí do rodiny Euphorbiaceae. Je to impozantná rastlina pochádzajúca z Afriky a Indie, ktorú nájdeme kultivovanú v záhradách južných oblastí pre jej neuveriteľnú krásu. Okrem toho semená tejto rastliny poskytujú slávny ricínový olej.

Je to vytrvalá bylinná alebo krovinatá rastlina a v oblastiach svojho pôvodu sa môže stať skutočným stromom vysokým až 10 m. Listy sú dlaňovito-laločnaté, so zúbkovanými okrajmi, červeno-zelenej farby.

Ricín je jednodomá rastlina (to znamená, že na tej istej rastline sú samčie i samičie kvety) a obidve kvety nesú rovnaké kvetenstvo (lata), ktoré má na základni iba samčie kvety, zatiaľ čo v hornej časti má počas leta kvitnúť iba samičie kvety.

Plody sú tŕnisté tobolky tvorené tromi otvorenými ventilami, z ktorých každá uvoľňuje veľmi veľké semeno s priemerom asi 1 cm, lesklé a mramorované.

NEHNUTEĽNOSŤ'

Ricínový olej obsahuje éterický olej, bielkoviny, ricín (veľmi toxický fytotoxín), ktorý je obsiahnutý v celej rastline (celá ricínová rastlina je toxická pri požití), ale dosahuje maximálnu koncentráciu v semenách.

Jeho vlastnosti sú: preháňadlo, zmäkčovadlo.

POUŽITÉ ČASTI RASTLINY

Používajú sa semená ricínovej rastliny.

Ricín je nerozpustný v oleji, takže pri extrakcii oleja zo semien lisovaním za studena zostáva v lisovacom paneli a nemieša sa s olejom, ktorý ho v skutočnosti neobsahuje.

>

AKO SA TO POUŽÍVA

Ricínový olej sa vždy používal ako preháňadlo a v kozmetickej oblasti ako tuk, ktorý okrem iného podporuje rast vlasov.

KURIOSITA “

Castor je tiež známy ako otvorená ruka, kávový olej, krémy alebo figa pekelná.

UPOZORNENIA

Pozor na ricínovú rastlinu (najmä semená), ktorá je pri požití jedovatá a na ktorú neexistuje protijed.

AKO RASTIŤ A STAROSTLIVOSŤ O RASTLINU

Vidíš: Ricín - Ako pestovať a starať sa o svoje rastliny.


Dvojročná alebo viacročná bylina, vysoká až 2 metre. Stonka je vzpriamená, valcovitá, rozvetvená, priečne pruhovaná, trochu glaukózna.

Listy, rozdelené na početné filiformné laciniae, objímajú stonku so širokým puzdrom. Koreň je taproot a v distálnej časti bifidný.
Kvety hermafroditu sú malé, žlté a zhromažďujú sa v terminálnych dáždnikoch zložených z 10 - 30 lúčov. Sepaly absentujú, korunu tvorí 5 podlhovastých, celých, pokrčených lupienkov. Kvitne v lete. Ovocie je bezsrstý diachén so zváranými mericarps s piatimi rebrami, bledozelené, podlhovasté alebo mierne klenuté, veľmi aromatické (6) kvôli prítomnosti esencie obsiahnutej v šiestich sekrečných vreckách (vitte). Rastlina má intenzívnu arómu a korenené príchuť.

Sú známe rôzne odrody feniklu: dulce alebo romano, pestované na plody, z ktorých sa získava esencia, a pestuje sa ako zelenina pre veľké mäsité listové obaly, capillaceum (divoký fenikel), trvalka prítomná na polostrove a na ostrovoch. Istrie (neobrábané, trávnaté svahy, okraje ciest) tvoria formy annue sativum, pestované pre aromatické nažky odrody piperitum so stredomorskou trvalkou distribúciou s plodmi a štipľavou a nepríjemnou chuťou.


Ricínový olej

Ricínový olej je hustý rastlinný olej, ktorý sa získava lisovaním semien rastliny Ricinus communis za studena. Tento olej je výživný, posilňujúci a z tohto dôvodu sa často používa v starostlivosti o krehké a suché vlasy, aby dodal objem riasam a vlasom ako autentický balzam na krásu.

Očné riasy si čoraz viac vyžadujú starostlivosť, pretože majú ochrannú funkciu pre oči a chránia ich pred prachom a nečistotami. Aby ste mihalnice udržali zdravé, je potrebná špeciálna starostlivosť, najmä ak použijete maskaru, odličovač. Ak sú mihalnice samy o sebe už slabé, potom môže byť ricínový olej veľmi účinným prírodným liekom.


Hlavné výhody ricínového oleja

Na vlasy, nechty a mihalnice

Dôležitým aspektom ricínového oleja je jeho schopnosť posilniť vlasy, necht a riasa, Z ktorých stimuluje rast.

Poškodené vlasy získavajú tón a hydratáciu. Ďalej je možné „liečiť“ škody spôsobené napríklad trvalým pobytom, sfarbením a všetkými tými úpravami, ktoré spôsobujú skutočné poškodenie a zhoršenie stavu kmeňa.

Je to preto uvedené vo všetkých prípadoch matných vlasov, ktoré vypadávajú v nadmernom množstve, krehké, s rozštiepenými končekmi: váhy sú zhutnené, vlasy vyživené a hydratované a ne rast je intenzívne stimulovaný.

Rovnaké účinky sa dosahujú pri mihalnice a nechty.

Ricínový olej pre pokožku

Ricínový olej zmierňuje a vyrovnáva kožné problémy vďaka zmäkčujúcemu a hojivému účinku. Je známa jeho zosvetľujúca schopnosť na tmavých škvrnách rúk a tváre a pre takzvanú „tehotenskú masku“.

Ďalej je kyselina ricínolejová známa pre svoje prednosti antibakteriálne ktoré inhibujú množenie mikróbov: je to teda olej s pozoruhodnými čistiacimi vlastnosťami. Niekoľko štúdií schválilo použitie ricínového oleja pri infekciách a iných kožných problémoch, ako sú popáleniny, odreniny, akné, suchá pokožka, vriedky, bradavice, strie, Atletická noha, chronické svrbenie a zapálená pokožka.

Pre recidivujúce plesňové infekcie postihujúce pokožku alebo nechty, odporúča sa postihnuté miesto navlhčiť roztokom Epsomská soľ a voda asi desať minút, aby ste týmto spôsobom pokožku zvláčnili a vydezinfikovali pred použitím ricínového oleja. Tento proces môže pomôcť urýchliť proces hojenia.

Pre vrásky: a Čarovný elixír vráska

Ricínový olej je a prírodné zmäkčovadlo ktorý preniká do pokožky a pomáha stimulovať produkciu kolagén a elastín. Môže to byť dobrý prostriedok na zjemnenie a zvlhčenie pokožky.

Tento olej je tiež úžasný prírodné ošetrenie vrások pretože prirodzene obnovuje a omladzuje pokožku a dodáva jej mladistvý vzhľad: pokožka je hladšia a jemnejšia. Takto získate vynikajúci produkt proti vráskam za veľmi nízku cenu, ktorý nebolí!

Vďaka svojej vysokej viskozite a mäkkosti je navyše dokonalým prostriedkom na rozptýlenie farebných pigmentov rúžov, čo ich zase robí zvlhčovanie a „liečenie„V prípade popraskaných a suchých pier.

Na artritídu, starodávny prírodný liek

Vďaka protizápalovým vlastnostiam ricínového oleja je vynikajúcim masážnym olejom na úľavu bolesť kĺbov, zápaly svalov a nervov. Okrem masáže si môžete na bolestivé časti vyrobiť obklady / tampóny.


9 výhod He Shou Wu

1. Antioxidant. Shou Wu stimuluje telo, aby produkovalo veľa promotéri dlhovekosti vrátane superoxiddismutázy, ktorá je spolu s glutatiónom najsilnejší antioxidant endogénne v ľudskom tele a bolo známe, že zvráti mnohé choroby, chráni a opravuje DNA a predlžuje životnosť. Ďalej tento antioxidačný enzým inhibuje enzým MAO-B. Enzým MAO-B je spojený s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou, kognitívnym poklesom a predčasným starnutím, takže chápeme, aké dôležité je pôsobenie He Shou Wu, ktoré je schopné inhibovať tento enzým.

2. Afrodiziakum. Ako bolo spomenuté v príbehu He, bolo potvrdené, že He Shou Wu je mocný afrodiziakum ktorý chúlostivým spôsobom pôsobí na sexuálnu sféru.

3. Hormóny a žľazy. Pôsobí tiež na ďalšie žľazy stimuláciou a harmonizáciou funkcie nadobličky a podpora všeobecnej rovnováhy medzi endokrinný systém. Vďaka bohatstvu na zinok (10-krát viac ako ktorákoľvek iná bylina) je ideálny pre štítna žľaza.

4. Uvoľnite stres. Jeho pôsobenie na nadobličky sa prejavuje znížením stres a nárast vživotná energia. Je preto veľmi cenné pre upokojenie nervového systému a pre tých, ktorí musia čeliť (alebo sa musia zotaviť) zo situácií s vysokou úrovňou stresu.

5. Anémia a krvný obeh. He Shou Wu, bohatý na železo a zinok, dva základné minerály pre telo, zlepšuje kvalitu krvi a podporuje efektívny krvný obeh posilňovaním membrán červených krviniek a stimuláciou krvotvorných kmeňových buniek k tvorbe novej krvi. S zinkom úzko súvisí množstvo aspektov bunkového metabolizmu: zinok hrá dôležitú úlohu v raste a vývoji, reakciách imunitného systému, neurologických funkciách a reprodukcii.

6. Opätovný rast a prefarbenie vlasov. Ako bolo spomenuté v príbehu He, He Shou Wu má dlhú históriu použitia v tradičnej medicíne na podporu rastu a omladenia vlasov. Existujú doslova tisíce správ, ktoré dokazujú jeho pozoruhodnú schopnosť zvrátiť vypadávanie vlasov a obnoviť ich prirodzenú farbu. Uskutočnila sa aj klinická štúdia, ktorá potvrdila vysokú účinnosť rastliny: z 36 ľudí so šedivými vlasmi, ktorým bol podaný He Shou Wu, 32 zistilo, že im bola obnovená farba vlasov (s percentom blízkym deväťdesiatim percentám). Len veľmi málo ďalších prírodných liekov sa môže pochváliť takým vysokým percentom účinnosti. Aj keď mechanizmy nie sú celkom jasné, He Shou Wu obsahuje látky s harmonizujúcim účinkom na endokrinný systém, ktoré majú spolu s vysokým obsahom zinku priaznivé účinky na rast a farbenie vlasov.

7. Pečeň a obličky. Vďaka bohatstvu zinku a železa okrem lecitínu a ďalších menej známych účinných látok stimuluje detoxikáciu a posilnenie pečene a obličiek, dvoch najdôležitejších orgánov pri čistení ľudského tela. He Shou Wu je široko používaný v tradičnej čínskej medicíne, pretože je to azda jediná bylina schopná zvýšiť energiu Jing (esencia) v ľudskom tele alebo prvotná životná energia, o ktorej sa predpokladá, že sa ukladá v obličkách.

8. Posilňuje telo. Pretože sa bunkové starnutie spomaľuje, telo bude tiež odolnejšie voči vzniku nových chorôb, radikálnych invázií, stresu a bude efektívnejšie bojovať proti zápalom a bolestiam s nimi spojenými.

9. Psycho-duchovný účinok. Pre starodávnych a pre praktikov bojového umenia je to asi najdôležitejšie z výhod a vlastností He Shou Wu alebo jeho účinkov na naše vedomie a duševné fungovanie. V tradičnej čínskej medicíne je He Shou Wu považovaný za stimulant Shen a z Yin. Shen znamená „duch“ a čokoľvek, čo má vlastnosti Yin a súvisí s ženským elementom / energiou, podporuje vnímavosť. Preto máme bylinu, ktorá nás robí “vnímavý k duchu“, Čo si tí, ktorí sú citlivejší, všimnú po jej konzumácii na určité časové obdobie. Podľa starých ľudí He Shou Wu okrem silne omladzujúcich fyzických účinkov stimuluje naše intuitívne schopnosti tým, že nás otvára našej hlbšej duchovnej podstate a vedomiu. Tí, ktorí ju konzumujú, často svedčia o výraznom zvýšení kreativity, inšpirácie a intuitívneho vedenia, čo z nej robí dôležitú bylinu pre umelcov, meditujúcich alebo pre tých, ktorí sa snažia hlbšie rozšíriť svoje skúsenosti s realitou.

10. Mužská plodnosť. Zinok je jednou z hlavných živín zodpovedných za produkciu testosterónu nevyhnutnú pre správne fungovanie mužských pohlavných orgánov (testosterón je dôležitý aj u žien). He Shou Wu je mimoriadne bohatý na biologicky dostupný zinok, čím stimuluje prirodzenú produkciu testosterónu. Zvyšuje tiež počet spermií. Taoistický filozof Li Ao z dynastie Tchang (618-907) uviedol: „Prezradím vám bylinkové tajomstvo. Používanie He Shou Wu mi pomohlo stať sa otcom. Pôvodne som uprednostňoval duševný pokoj a v žiadnom prípade som nechcel brať túto bylinu, pretože som cítil, že je „škodlivá pre duševný pokoj“ (s odkazom na to, ako veľmi stimulovala sexuálnu túžbu). Moja žena to každopádne vzala náhodou, a tak sme dosiahli najväčšie šťastie (najvyššiu úroveň sexuálnej extázy). Odvtedy pokračujem v užívaní tejto zázračnej byliny”.


Ricínový olej a mastné vlasy

Trpíte tým mastná pokožka hlavy a si nútený často si umývať vlasy? Skúste svoj problém vyriešiť pomocou ricínový olej. Jednou z vlastností tohto prírodného oleja je v skutočnosti regulácia nadmerná tvorba mazu. Použitie ricínového oleja na mastné vlasy vám pomôže nielen dôkladne vyčistiť pokožku hlavy a dodať vlasom väčší objem, ale pomôže vám zvládnuť problém príliš častého umývania a znižovať lesklý efekt. V obchode Abiby nájdete šampón na báze keratínu a žihľavy Cyndi Somaria: je špeciálne navrhnutý pre mastné a poškodené vlasy, a obohatený o ricínový olej, ktorý podporuje ochranu a výživu vlasových vlákien:

Cyndi Somaria

Šampón na silné a ošetrené vlasy

Kalanchoe je šampón určený na premenu veľmi poškodených a ošetrených vlasov a zanecháva ich hydratované, vyživené a zdravé. Obohatený o keratín, extrakt z althea officinale, žihľavu a ricínový olej, ktoré obnovujú poškodené vlasy. Deň za dňom je vlasové vlákno chránené a ale


Video: Mgr. Lucie Kikoťová, Esenciální oleje nové generace